[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Takie konsultacje są możliwe w Przychodni KOMED. Drugi list od Joanny T. z
Warszawy jest rozpaczliwą prośbą o pomoc. Nawiązuje on do listu Justyny, ale na
ten temat uważam, nigdy nie za wiele. "Mam 17 lat. Nie wiem, jak zacząć ten
list, ale jest on wielką, gorącą prośbą. Już od dziecka byłam gruba. W
przedszkolu były wyzwiska. W pierwszych klasach szkoły podstawowej do przezwisk
dołączyły wierszyki. Cała rodzina radziła, żebym się odchudzała. W 5 klasie
zaczęłam to robić sama, wiedząc tylko, że jeśli nie będę jeść to stracę na
wadze. Głodząc się, w ciągu 3 miesięcy schudłam 20 kg. Nie były to jednak jedyne
konsekwencje. Bardzo wypadały mi włosy, straciłam okres i miałam też inne
komplikacje. Zaczęłam jeść normalnie, wszystko w miarę wróciło do normy, ale ...
odzyskałam stracone kilogramy - plus 5 kg. Zaczęłam więc znów odchudzać się. Tym
razem nie głodziłam się już tak drastycznie. Uzyskałam wymarzoną wagę i zaczęłam
normalnie jeść. I znów odzyskałam stracone kilogramy plus 3 - 4 kg. Wówczas
ponownie wzięłam się za odchudzanie. Tak kręcę się w tym kółku już 6 lat,
sytuacja ciągle się powtarza. W okresie od września do grudnia zeszłego roku
znów się odchudzałam. Lecz przez ostatnie 2 miesiące nadrobiłam wszystko z
nawiązką i ważę teraz 70 kg przy wzroście 157 cm. Jestem zrozpaczona, załamana.
Nie chodzę na dyskoteki, kursuję między domem a szkołą od 6 lat. Wstydzę się
własnego ciała. Proszę mi pomóc, chcę przerwać to błędne koło". Z listu Joanny
wynika, że nie zetknęła się z książką DIETA %7łYCIA i nie wie, że tego typu
postępowanie jak opisuje jest bardzo szkodliwe. Taka huśtawka wagowa to po
prostu katowanie własnego organizmu. Tracić wagę należy powoli, planowo,
systematycznie i układać swój jadłospis na lata całe, a nie na miesiąc lub dwa -
bo efekty są wprost odwrotne. Ciągle to powtarzam, że nie wolno pozbawiać swego
organizmu żadnych wartościowych produktów. Wolno jeść wszystko - no może prawie
wszystko - tylko w sposób właściwy. Może w jeszcze większym stopniu niż w DIECIE
%7łYCIA - Wiosna, DIETA %7łYCIA - Lato jest dziełem Czytelników. Dlatego chciałabym
wszystkim serdecznie podziękować za udział w powstaniu tej książeczki. Państwu
którzy nadesłali ciekawe i oryginalne przepisy oraz tym, którzy zabierali głos
na temat DIETY %7łYCIA w sposób zarówno pozytywny, jak i negatywny. Mimo, że LATO
zamknęło cykl - CZTERY PORY ROKU Z DIET %7łYCIA - zapraszam Państwa do dalszej
korespondencji - nadsyłania uwag, spostrzeżeń i przepisów, a może powstanie
następne wydawnictwo z cyklu DIETY %7łYCIA. Listy prosimy kierować na adres: KOMED
- Przychodnia Medycyny Naturalnej Al. Ujazdowskie 20 00-540 Warszawa tel. 628-
74-82 i 628-74-83. PRZEPISY I ZUPY: (1) Kwaśna zupa kantońska 1 - 2 filiżanki
chińskiego makaronu lub zwykłych nitek 4 - 6 suszonych grzybów (mogą być też
podsuszone pieczarki) 1 - 2 łyżki wytrawnego białego wina 2 łyżki sosu sojowego
lub przyprawy do zup 3 - 4 cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem drobniutko
posiekane około 2,5 szklanki wody i 1 kostka bulionowa lub ta sama ilość wywaru
z jarzyn 2 łyżki mąki kukurydzianej sól, pieprz do smaku 2 - 3 łyżki soku z
cytryny Grzyby ugotować po wymoczeniu. Pokroić, a wywar dodać do bulionu.
Zagotować pozostałe składniki. Dodać rozprowadzoną w wodzie mąkę kukurydzianą.
Gotować około 2 minut do zgęstnienia. Dodać sok z cytryny. (2) Barszcz ukraiński
(małorosyjski) Beaty N. włoszczyzna pokrojona w słupki lub utarta na tarce
jarzynowej 1/2 główki włoskiej kapusty poszatkowanej 2 - 3 buraki pokrojone lub
utarte 3 pomidory bez skórki pokrojone w kawałki 1 - 1/2 szklanki ugotowanej
fasoli 1/2 szklanki śmietany sól, pieprz do smaku Warzywa zalać wodą i gotować
na małym ogniu do miękkości. Dodać pomidory, fasolę i podgotowywać około 5
minut. Wlać śmietanę, przyprawić do smaku. Można dodać natkę pietruszki lub
koperek. II SURúWKI I SAAATY (3) Surówka tropikalna z kapusty Beaty B. z Suchej
Beskidzkiej 1\2 główki kapusty 1/2 szklanki wiórków kokosowych 5 plastrów
ananasa z puszki pokrojonych w kostkę SOS: 4 łyżki sosu ananasowego z puszki 1
łyżka soku z cytryny sól, pieprz (może być też curry) do smaku Kapustę namoczyć
w słonej wodzie (na około godzinę), osuszyć i cieniutko poszatkować. Dodać
pozostałe składniki, polać sosem. (4) Surówka orze%7ńwiająca Beaty B. 1/2 arbuza
pokrojonego w kostkę (oczyścić ze skórki i pestek) 2 duże jabłka pokrojone w
kostkę 1 ogórek obrany i pokrojony w kostkę 2 duże pomidory bez skórki pokrojone
w kostkę sok z 1/2 cytryny sól, pieprz, cukier lub miód do smaku Składniki
delikatnie wymieszać, polać sokiem z cytryny, doprawić do smaku. Wszystkie
zawierają dużo wody dlatego świetnie gaszą pragnienie w upalny dzień. Może być
podawana na śniadanie lub jako dodatek na obiad lub kolację. Smaczniejsza po
ochłodzeniu w lodówce. (5) Surówka z buraczków p. Anny z Branic 2 - 3 duże
buraki 2 jabłka 1 łyżka utartego chrzanu 1/4 szklanki jogurtu sok z cytryny sól,
pieprz do smaku Buraki utrzeć na tarce, wymieszać z chrzanem i jogurtem. Jabłko
utrzeć skrapiając sokiem z cytryny. Wymieszać z burakami. Przyprawić do smaku.
(6) Surówka z kalarepy p. Elżbiety Bojanowskiej z Gozdnicy 2 - 3 kalarepki
utarte na grubej tarce 1 cebula pokrojona w kostkę 1 pęczek natki pietruszki
posiekanej 1 - 2 łyżki oliwy sól, przyprawy ziołowe do smaku Składniki
wymieszać, przyprawić do smaku. Beata Nied%7ńwied%7ń z Mielca nadesłała 14
przepisów. Część znajdziecie Państwo w tej książce. Reszta będzie wykorzystana w
dalszych publikacjach. (7) Kalafior Beaty 1 mały kalafior podzielony na różyczki
1 jajko na twardo podzielone na czÄ…stki grubo pokrojony szczypiorek grubo
pokrojony koperek pęczek rzodkiewek pokrojonych w plastry kilka liści sałaty
majonez lub sos vinegrett Składniki układamy na liściach sałaty. Polewamy
majonezem lub sosem vinegrett, posypujemy koperkiem. (8) Surówka z kalafiora
Magdy z Bełchatowa. 1 mały kalafior - surowy podzielony na drobne cząstki 2 - 3
świeże ogórki pokrojone w kostkę 1 - 2 marchewki utarte na tarce jarzynowej 2 -
3 łyżki majonezu zmieszanego ze śmietaną sól, pieprz do smaku Wymieszać
wszystkie składniki. (9) Sałatka z kalafiora Magdy z Bełchatowa 1 kalafior -
ugotowany i pokrojony 2 - 3 ogórki kwaszone pokrojone w kostkę 2 - 3 ząbki
czosnku (lub przyprawa ziołowa jeśli ktoś nie lubi czosnku) 1/2 filiżanki [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • sulimczyk.pev.pl