[ Pobierz całość w formacie PDF ]
5 pomarańczy,
kawałkami dwóch pomarańczy i kasztanów jadalnych. Następnie wkłada się ją do
10 kasztanów
jadalnych, 1 jabłko,
brytfanki i polewa filiżanką wody z sokiem z 1 pomarańczy. Piecze się około
sól i pieprz, mrożone
godziny w temperaturze 180°C, od czasu do czasu polewajÄ…c sokiem z
krokiety, czerwona
kapusta (ze słoika),
pomarańczy.
masło
Czerwoną kapustę, dla lepszego smaku, powinno się w miarę możliwości
przygotować dzień wcześniej, gotując ją na małym ogniu z obranym i
rozdrobnionym jabłkiem. Na dłuższą chwilę zdejmuje się z ognia i następnie
znów podgrzewa, dodając tym razem odrobinę masła.
III. Lody waniliowe z ananasem.
1 młody ananas,
Młody owoc ananasa kroi się na pół i wydobywa z niego miąższ. Ażeby miąższ
lody waniliowe,
nie zrobił się brązowy, skrapia się go odrobiną soku z cytryny.
1 cytryna,
koniak
Przed podaniem lody i miąższ nakłada się do czarek, już na stole polewa
się wszystko łyżką koniaku i podpala to zawsze przełamuje lody.
61
Zestaw 2
I. Chłodnik
II. Gotowany Å‚osoÅ›
III. Mus z jabłek
I. Chłodnik
Mleko mieszamy razem ze śmietaną. Dodajemy garść zieleniny drobno 1/2 szklanki
kwaśnego mleka,
posiekanej oraz świeżego ogórka. Dla uzyskania pięknego koloru dodajemy sok z
1/2 szklanki kwaśnej
buraka lub łyżkę kwasu buraczanego. Chłodnik zyskuje na smaku, gdy dodamy śmietany, garść
szczypiorku, koperku,
pokrojone w ćwiartki jajko ugotowane na twardo. Radzę przygotować chłodnik na
rzodkiewki, świeży
godzinę przed obiadem wówczas wszystkie smaki złączą się w harmonijną ogórek, łyżka soku
z buraka, 2 jajka
całość. No i rzecz ogromnie ważna chłodnik musi być chłodny!
II. Gotowany Å‚osoÅ› (na zimno) z ziemniakami i w sosie koperkowym
600 g Å‚ososia;
Wykorzystuje się środkową część łososia. Wywar robi się z oczyszczonych i
do gotowania: 1 cebula,
pokrojonych warzyw, wody, wina Noilly Prat, liści laurowych i ziaren pieprzu. To
2 marchwie, 1 czosnek,
1 łyżka wody, wino
wszystko gotuje się 10 minut. Następnie doprawia się solą i pieprzem i dodaje
Noilly Prat, pieprz
dwie łyżki esencji octowej. Aososia wkłada się do gorącego wywaru i pozwala mu
ziarnisty, 1 liść laurowy,
sól i pieprz, 24-proc.
naciągnąć przez 5 minut. Następnie zdejmuje się garnek z ognia i wszystko
esencja octowa,
odstawia na noc. Następnego dnia przygotowujemy sos koperkowy na bazie sosu
ziemniaki, koper
białego.
Sos biały
Ok. łyżki margaryny
Do małej patelni wkładamy kawałek margaryny lub masła. Gdy tłuszcz się
lub masła, łyżka mąki,
rozpuści wsypujemy łyżkę mąki i ciągle mieszając łączymy dokładnie mąkę i
szklanka wody
lub mleka
tłuszcz, następnie dolewamy stopniowo szklankę zimnej wody lub mleka. Należy
dokładnie mieszać, nie dopuszczając do powstania grudek. Solimy do smaku i
gdy masa siÄ™ zagotuje, zdejmujemy patelniÄ™ z kuchenki.
Sos koperkowy
1 2 łyżki śmietany,
Do sosu białego (niezbyt gęstego) dodajemy 1 2 łyżki kwaśnej śmietany oraz
garść kopru
garść drobno posiekanego kopru. Po dodaniu śmietany sos należy podgrzać, po
dodaniu kopru sprawdzić, czy jest dostatecznie słony (nie gotować).
Gotowane (przez 20 minut), osolone ziemniaki przed podaniem posypuje
siÄ™ koprem.
Aososia wyjmuje się z wywaru (już go nie podgrzewając), przepoławia i
kładzie na talerze. Sos i ziemniaki podaje się osobno.
III. Mus jabłkowy
1 2 jabłka, 1 białko,
Ucieramy jedno lub dwa duże jabłka (na miazgę), słodzimy do smaku i mieszamy
biszkopty, cukier
z ubitą pianą z białka. Do tego podajemy 2 biszkopty.
62
Zestaw 3
I. Rosół z groszkiem
II. Sałatka ziemniaczana z cukinią
III. Ciepłe grzanki z dżemem
I. Rosół z groszkiem
1 porcję rosołową,
Porcję rosołową zalewamy 1 l wody i gotujemy razem z groszkiem, pokrojoną w
30 dag zielonego
plasterki marchewką, korzeniem pietruszki, natką oraz cebulą. Gdy mięso jest
groszku, 1 korzeń
i 1 pęczek zielonej
prawie miękkie, solimy i dodajemy pieprzu. Gotową zupę wlewamy do wazy, na
pietruszki, 2 3
dnie której uprzednio umieściliśmy żółtko rozmieszane ze śmietaną i resztką
marchewki, 1 cebula,
1 żółtko, śmietana
natki.
II. Sałatka ziemniaczana z cukinią
1 strąk żółtej papryki,
Paprykę należy umyć, pokroić w ćwiartki, wypestkować i pokroić w paski.
2 małe cukinie, 2 łodygi
Cukinie i seler kroimy na cienkie plasterki. Ziemniaki kroimy w talarki i
selera naciowego,
1/2 kg ziemniaków
mieszamy z warzywami. Skrapiamy marynatÄ… sporzÄ…dzonÄ… z soli, pieprzu, octu i ugotowanych w Å‚upinach,
oleju. Rozcieramy śmietanę z papryką, dodajemy soli i pieprzu. Upieczony
sól, pieprz, 2 łyżki octu, 3
łyżki oleju, 250 g
rostbef kroimy w wąskie paski, wykładamy na sałatkę.
kwaśnej śmietany,
sproszkowana słodka
papryka, 250 g rostbefu
(pieczonego) w plastrach
III. Ciepłe grzanki z dżemem
4 kromki bułki bez
Kromki bułki zanurzamy w mleku, a następnie w rozbitym jajku. Smażymy
skórki, mleko, jajko,
kromeczki na patelni, na której rozpuściliśmy czubatą łyżkę masła (ok. 4 min z
łyżka masła
każdej strony). Na talerzu posypujemy cukrem waniliowym oraz smarujemy
dżemem.
63
Zestaw 4
I. Karczochy w sosie holenderskim (wino białe wytrawne)
II. Chińskie fondue
III. Crêpe Suzette
I. Karczochy w sosie holenderskim
1 karczoch na osobÄ™,
Karczochy wkłada się do garnka, powinny być przykryte wodą (można je
2 żółtka, 150 g masła,
przycisnąć talerzem). Obgotowuje się je przez 40 minut.
sól, pieprz cayenne
i sok z cytryny
Dla sosu holenderskiego przygotowuje siÄ™ najpierw wodnÄ… kÄ…piel w ten
sposób, że do dużego garnka wlewa się wodę, następnie wstawia mniejszy garnek
tak żeby woda nie przelewała się przez jego brzeg. Garnek stawia się na ogniu.
Do mniejszego garnka dodaje się dwa żółtka i dokładnie miesza, a następnie
dodaje masło, kiedy woda robi się ciepła. Przyprawia się solą, odrobiną pieprzu
cayenne i sokiem z cytryny.
Karczochy macza siÄ™ w sosie.
II. Chińskie fondue
200 g fileta wołowego,
[ Pobierz całość w formacie PDF ]